- Διαφήμιση -

Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα αφιέρωμα του SportsPlus. Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή ανάλυση των ομάδων της Ευρωλίγκα και μια πρόβλεψη για το που θα τερματίσουν. Στο τέλος του πρώτου γύρου θα κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση και στο τέλος της κανονικής περιόδου θα δούμε πόσο μέσα πέσαμε. Ήρθε η ώρα να απολαύσουμε μπάσκετ, ας το χαρουμε.

Χώρισα τις ομάδες σε τρία γκρουπ δυναμικότητας: τις “σίγουρες” για οκτάδα, τις διεκδικήτριες και τις υπόλοιπες. Με τον όρο πεντάδα, αναφέρομαι σε αυτή που θεωρώ ότι θα κλείνει τα περισσότερα ματς που κρίνονται στο τέλος. Με τον όρο πρόβλεψη αναφέρομαι στη θέση της ομάδας στο τέλος της κανονικής περιόδου.

- Διαφήμιση -

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Οι σίγουρες

Anadolu Efes

Προπονητής: Ergin Ataman
Πεντάδα:

Micic – Larkin – Clyburn – Polonara – Pleiss

Τι να πρωτοπείς για αυτή την ομάδα που πρωταγωνιστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια, έχοντας δύο σερί κατακτήσεις και στοχεύει στον τρίτο σερί τίτλο.

Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την απόκτηση του Clyburn, άλλαξε δίδυμο στη θέση 4 με Πολονάρα και Εμπαγιέ, απέκτησε και ψηλό πεντάρι για να παίζει κοντά στο καλάθι (Ζίζιτς) και γενικά είναι η ομάδα που όλοι θέλουν να νικήσουν.

Ο Αταμάν είναι σίγουρο ότι δε θα πιέσει το ρόστερ του στην κανονική διάρκεια, αλλά θεωρώ πως και στο ρελαντί η ομάδα της δυτικής Κωνσταντινούπολης θα πάρει το πλεονέκτημα έδρας και θα είναι σε ακόμα ένα φάιναλ φορ ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Πρόβλεψη: 3-4

Real Madrid

Προπονητής: Chus Mateo
Πεντάδα: S.Rodriguez – R. Fernandez – Hezonja – Yabusele – Tavares

Τι να πεις για το ρόστερ της βασίλισσας; Είναι το πιο πλήρες ποσοτικά και ποιοτικά από τα καλύτερα της διοργάνωσης. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται στον πάγκο με την απομάκρυνση του Πάμπλο Λάσο για λόγους υγείας;; και την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον επί χρόνια βοηθό του Τσους Ματέο, ο οποίος ήδη έχει κατακτήσει το περσινό πρωτάθλημα και το φετινό σούπερ καπ. Θα είναι έκπληξη να μην τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις και να μην πάει στο φάιναλ φορ.

Πρόβλεψη: 1-2

Barcelona

Προπονητής: Sarunas Jasikevicius
Πεντάδα: Satoransky – Higgins – Kalinic – Mirotic – Vesely

Το φετινό ρόστερ της Μπαρτσελόνα το θεωρώ ακόμα πιο πλήρες από το περσινό. Η αποτυχημένη σεζόν οδήγησε τον Σάρας σε αλλαγές στο ρόστερ, παίρνοντας παίκτες πιο κοντά στα δικά του αγωνιστικά θέλω. Σατοράνσκι, Βέσελι και κυρίως Κάλινιτς είναι μπασκετμπολίστες που ταιριάζουν στο δόγμα του Σάρας περί αμυντικής προσήλωσης και πίστης στο πλάνο επιθετικά να ταϊστεί το low post. Τεράστια απώλεια είναι ο Μίροτιτς, ο οποίος λογικά θα είναι έτοιμος όταν αρχίσουν τα πραγματικά κρίσιμα παιχνίδια. Ίσως οι Καταλανοί να ξεκινήσουν άσχημα, παρόλα αυτά τους βλέπω στην πρώτη δυάδα της κανονικής περιόδου και φαβορί για να είναι στο φάιναλ φορ.

Πρόβλεψη: 1-2

Armani Milano

Προπονητής: Etore Mesina
Πεντάδα: Pangos – Shields – Datome – Melli – Davies

Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα έφτασε ένα βήμα πριν τον περσινό τελικό και φέτος θέλει να κάνει το επόμενο βήμα. Σε επίπεδο ρόστερ ενισχύθηκε σημαντικά με παίκτες έμπειρους και μεγαλύτερη μεταγραφή την επιστροφή του μαέστρου, Κέβιν Πάνγκος στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το οπλοστάσιο της Αρμάνι είναι πραγματικά γεμάτο με παίκτες έτοιμους να μπουν να αγωνιστούν είτε για 1 είτε για 40 λεπτά και θεωρώ πως η πληρότητα αυτή θα τη βοηθήσει να πάρει το πλεονέκτημα έδρας ενόψει πλέι οφ.

Πρόβλεψη: 3-5

Olympiakos

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Πεντάδα: Walkup – Sloukas – Papanikolaou – Vezenkov – Fall

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα φάιναλ φορ την περσινή σεζόν και ο στόχος παραμένει ο ίδιος και για φέτος. Στο λιμάνι αναβάθμισαν κατά πολύ το ρόστερ τους στις θέσεις 4-5 με τον ερχομό Peters και Bolomboy στη λεγόμενη second unit. Στοίχημα αποτελεί ο Κάναν και αν θα μπορέσει να κάνει τη regular season που έκανε πέρυσι ο Ντόρσει. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που κράτησε τον βασικό της κορμό και ενισχύθηκε, άρα μπορεί να ποντάρει σε ένα φορμάρισμα νωρίς στη σεζόν που θα τη βοηθήσει να πάρει κεφάλι βαθμολογικά και να κυνηγήσει το πλεονέκτημα έδρας.

Πρόβλεψη: 4-6

Monaco

Προπονητής: Sasa Obradovic
Πεντάδα: James – Loyd – Diallo – Brown – Hall

Η ομάδα που περιμένω περισσότερο από κάθε άλλη να δω είναι η Μονακό. Πέρυσι έφτασε στο τσακ από το να προκριθεί στο φάιναλ φορ και φέτος ενίσχυσε κατά πολύ το ρόστερ της σε όλες τις θέσεις. Αν δέσουν αρμονικά Τζέιμς – Λόιντ – Οκόμπο στα γκαρντ θα δούμε υπέροχα πράγματα από τους Μονεγάσκους. Ο Τζον Μπράουν με τον Ντότα Χολ βάζουν υποψηφιότητα για το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στους ψηλούς και ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει να διαχειριστεί ένα πολύ καλό ρόστερ.

Πρόβλεψη: 4-6

Οι διεκδικήτριες

Σε αυτό το γκρουπ υπάρχουν ομάδες που θα παλέψουν για δύο θέσεις στα πλέι οφ. Ξεκινώ με αυτές που πιστεύω πως θα τα καταφέρουν και διαδοχικά με αυτές που πιστεύω ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Virtus Bologna

Marco Belinelli, Daniel Hackett Segafredo Virtus Bologna – Bertram Derthona Tortona LBA Legabasket Serie A UnipolSAI 2021/2022 – Playoff – Semifinali – Gara 2 Bologna, 29/05/2022 Foto M.Ceretti / Ciamillo-Castoria

Προπονητής: Sergio Scariolo
Πεντάδα: Hackett – Lundberg – Belinelli – Shengelia – Mickey

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο απέδειξε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με το πιο αδύναμο ρόστερ της Ισπανίας ότι ανήκει στους κορυφαίους προπονητές, παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί. Έχει ένα πλήρες ρόστερ (κρατήστε το όνομα του Ojeleye, πολλοί θα τον ξέρετε ήδη).

Πρόβλεψη: 6-10

Fener

Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης
Πεντάδα: Wilbekin – Edwards – Guduric – Bjelica – Motley

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ομάδας είναι η Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πήρε μαζί του στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης τον Νικ Καλάθη για να τον αφήσει να… τρέξει την ομάδα, κάτι που δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει στη Μπαρτσελόνα. Θεωρώ πως στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, ωστόσο, θα χρειαστεί να τον κρατάει στον πάγκο λόγω της αδυναμίας του να σουτάρει από το τρίποντο και τις βολές. Ο Μπιελιτσα αποτελεί τη μεγάλη μεταγραφή, ενώ ο Έντουαρντς μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας για τη Φενέρμπαχτσε. Θεωρώ πως θα βρει θέση στα πλέι οφ, στις θέσεις 6-8.

Πρόβλεψη: 6-10

Maccabi Tel Aviv

Προπονητής: Oded Kattash
Πεντάδα: Brown – Baldwin – Hilliard – Martin – Nebo

Μια πολύ καλή μεταγραφική περίοδο είχε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, προχωρώντας σε ριζική ανανέωση του ρόστερ. Αποκτήθηκαν παίκτες με αναμφισβήτητο ταλέντο, αλλά μαζεύτηκαν πολλοί που θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους και δυσκολεύονται να αγωνιστούν χωρίς αυτοί (Μπράουν, Μπάλντουιν, Χίλιαρντ).

Αν ο Κάτας καταφέρει να δώσει ροή στην επίθεση του, θα δούμε σίγουρα μια θεαματική ομάδα με υψηλούς στόχους. Αν όχι, θα παραμείνει εκτός πλέι οφ για ακόμα μια σεζόν.

Πρόβλεψη: 6-10

Valencia

Προπονητής: Alex Mumbru
Πεντάδα: Jones – Prepelic – Claver – Rivero – Dubleljevic

Η Βαλένθια είναι μια από τις δύο ομάδες που συμμετέχουν με wildcard στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Άλεξ Μουμπρού έχει να διαχειριστεί ένα σύνολο με έμπειρους παίκτες, ένα δίδυμο στη ρακέτα με Ριβέρο και Ντούμπλιεβιτς και πολλούς ικανούς περιφερειακούς σουτέρ. Από το πόσο σταθερή θα είναι η απόδοση της θα εξαρτηθεί από το αν θα διεκδικήσει μέχρι τέλους μια θέση στα πλέι-οφ.

Πρόβλεψη: 8-12

Partizan Belgrade

Προπονητής: Zeljko Obradovic
Πεντάδα: Exum – Punter – Nunnaly – Le Day – Lessort

Ο βασιλιάς επιστρέφει στη…δική του διοργάνωση και αναφέρομαι φυσικά στον τεράστιο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Με ένα σύνολο που έχει ταλέντο και νιάτα, αλλά μεγάλο κενό στη θέση 5, ο πολυνίκης προπονητής θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τις πιθανότητες του για είσοδο στα πλέι οφ. Θεωρώ ότι θα το παλέψει αρκετά, αλλά δε θα τα καταφέρει στο τέλος.

Πρόβλεψη: 9-12

Bayern Munich

Προπονητής: Andrea Trinchieri
Πεντάδα: Winston – Babb – Lucic – Rubit – Gillespie

Οι Βαυαροί κινήθηκαν σε διαφορετικό πλαίσιο φέτος στις μεταγραφές τους, φέρνοντας ταλαντούχους παίκτες χωρίς εμπειρία Ευρωλίγκα. Ο Γουίνστον και ο Γκιλέσπι σίγουρα μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο και να κάνουν τη διαφορά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν θα ορίσει και το που θα τερματίσει η φετινή ομάδα του μαέστρου Αντρέα Τρινκιέρι.

Πρόβλεψη: 9-12

Οι υπόλοιπες

Εδώ θα δούμε τις ομάδες που θεωρούμε πως δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες να διεκδικήσουν την είσοδο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Panathinaikos

Προπονητής: Dejan Radonjic
Πεντάδα: Wolters – Grigonis – Ponitka – Williams – Papagiannis

Προσπάθεια επιστροφής στην..κανονικότητα θεωρούν πως έκαναν στον Παναθηναϊκό και πράγματι το ρόστερ μοιάζει ανώτερο από το περσινό. Αποκτήθηκαν δύο καθαρά πλέι μεικερ (Wolters, Lee), αναπληρωματικό πεντάρι (Gudaitis), αλλά υπάρχουν τρανταχτά κενά στο ρόστερ (αναπληρωματικό 4αρι) και γενικότερες αδυναμίες (σουτ).

Το συγκρότημα του Ντέγιαν Ράντονιτς θα προσπαθήσει να παίξει σκληρή άμυνα και μέσω αυτής να παίρνει τα ματς. Επιθετικά υπάρχει ταβάνι.

Πρόβλεψη 13-15

Baskonia

Προπονητής:Joan Penarroya
Πεντάδα: Thompson – Howard – Giedraitis – Costello – Enoch

Η πιο σπουδαία κίνηση του σπουδαίου παράγοντα, Κερεχέτα, ήταν η πρόσληψη του πολύ ταλαντούχου κόουτς, Πεναρόγια. Σε επίπεδο ρόστερ η Μπασκόνια ποντάρει σε παίκτες – στοιχήματα και άπειρους από την Ευρωλίγκα, δίνοντας τους την ευκαιρία να ξεχωρίσουν και να ανεβάσουν τις μετοχές τους, αλλά ταυτόχρονα ψαλιδίζοντας τις ελπίδες της για διεκδίκηση της οκτάδας

Πρόβλεψη: 13-15

Crvena Zvezda

Προπονητής: Vladimir Jovanovic

Πεντάδα: Adams, Nedovic, Dobric, Mitrovic, Petrusev

Σε μια νέα εποχή μπαίνει ο Ερυθρός Αστέρας μετά τη φυγή του κόουτς Ράντονιτς. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο άπειρος σε αυτό το επίπεδο, Γιοβάνοβιτς ενώ η ομάδα απέκτησε παίκτες με εμπειρία Ευρωλίγκα. Ο Τζέιλεν Άνταμς αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη που αν αποδώσει τα προσδοκώμενα, θα μείνει για πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα και θα βρει ρόλο σε καλύτερες ομάδες. Αν μείνουν υγιείς οι ευπαθείς Νέντοβιτς, Ιβάνοβιτς, Μιτροβιτς, Ραντούλιτσα και Κούζμιτς θα δούμε έναν Αστέρα να κάνει μεγάλες νίκες στην έδρα του.

Πρόβλεψη: 13-15

ASVEL Villeurbanne

Προπονητής:TJ Parker
Πεντάδα: Cartwright – De Colo – Lighty – Kahudi – Lauvergne

Ολική αναδόμηση για τους Γάλλους της Βιλερμπάν που κέρδισαν το περσινό πρωτάθλημα Γαλλίας. Πολλές προσθαφαιρέσεις με κυριότερη μεταγραφή αυτή του Γάλλου σούπερ σταρ, Νάντο Ντε Κολό.

Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με τον Λοβέρν και τον MVP της γερμανικής Λίγκα, Cartwright, προσδίδουν ποιότητα στη Βιλερμπάν. Είναι αρκετή; Κατά τη γνώμη μου, όχι, και δεν πιστεύω πως οι Γάλλοι θα αποφύγουν μια από τις τρεις τελευταίες θέσεις.

Πρόβλεψη: 16-18

Zalgiris Kaunas

Προπονητής: Kazys Maksvytis
Πεντάδα: Evans, Ulanovas, Brazdeikis, Smits, Hayes

Η περσινή απογοήτευση της σεζόν ακούει στο όνομα Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι Λιθουανοί φέτος στράφηκαν στην απόκτηση των καλύτερων ντόπιων παικτών που ήταν διαθέσιμοι, ενώ έδωσαν τη μπαγκέτα στον Κίναν Έβανς, που έκανε αξιόλογη σεζόν στη Μακάμπι. Η ποιότητα τους παραμένει χαμηλή θεωρώ για το ανεβασμένο επίπεδο της Ευρωλίγκα και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης.

Πρόβλεψη: 16-18

Alba Berlin

Προπονητής: Israel Gonzalez
Πεντάδα: Smith – Lo – Zoosman – Sikma – Lammers

‌Η Άλμπα κράτησε σχεδόν όλο τον περσινό κορμό της που της χάρισε το εγχώριο νταμπλ και αντίστοιχα προέβη σε μόνο δύο προσθήκες, έχοντας ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μια ομάδα καλοδουλεμένη με έναν ταλαντούχο προπονητή, ικανή να κάνει ζημιές ειδικά στην έδρα της, αλλά δε μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει το κάτι παραπάνω από τη διεκδίκηση μιας τιμητικής θέσης.

Πρόβλεψη: 16-18

- Διαφήμιση -

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.