Final Four 2019: Αφιέρωμα – ανάλυση από το SportsPlus

57
- Διαφήμιση -

Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ με τη διεξαγωγή του Final Four της Euroleague στην πόλη της Μπασκόνια. Εκεί βρίσκονται οι καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν και άπαντες αναμένουμε με τρομερό ενδιαφέρον το μεγάλο γεγονός.

Το SportsPlus επιχειρεί να σας δώσει μια ιδέα για κάθε ομάδα, τους δύο ημιτελικούς καθώς και τις προβλέψεις του για το ζευγάρι του τελικού και το νικητή.

- Διαφήμιση -

Θα είμαστε κοντά σας και με τις αναλύσεις των δύο ημιτελικών αλλά και το ματσάρισμα του τελικού σε νέα κείμενα μας.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Anadolu Efes

Η σταχτοπούτα του φετινού Final Four καθώς από την τελευταία θέση της περυσινής διοργάνωσης, φέτος κατάφερε να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs και τελικά την πρόκριση στο F4. Το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν το άξιζε απόλυτα καθώς εμφανίστηκε από την αρχή της σεζόν σε πολύ καλή κατάσταση, παίζοντας όμορφο μπάσκετ συνεργασίας και τελικά δικαιώθηκε με την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι στοχευμένες μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι με τους Micic και Moerman να αναδεικνύονται οι καλύτεροι παίκτες του φετινού μαραθωνίου. Άξιοι συμπαραστάτες τους οι Beaubois, Simon, Dunston, ενώ όταν έφτασαν τα κρίσιμα, εμφανίστηκε ένας Larkin από τα παλιά δίνοντας το κάτι παραπάνω που ζητούσε από αυτόν η ομάδα, παρά το γεγονός πως η σεζόν του μέχρι τότε κρινόταν επιεικώς μέτρια.

Ο τρόπος παιχνιδιού της Efes χαρακτηριζόταν από πολύ καλή κυκλοφορία, έμφαση στην έξτρα πάσα και πολύ καλό shot selection, κάτι που αποτυπώνεται και στα πολύ καλά ποσοστά της. Micic, Larkin, Simon με τις διεισδύσεις τους αλλά και την ικανότητα τους στην skip πάσα στους ακροβολισμένους σουτέρ (Moerman, Anderson) είναι ικανοί να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα ενώ μέσα στη ρακέτα ο Dunston δεσπόζει καίτοι πεσμένος αμυντικά, αλλά ανεβασμένος επιθετικά με κινήσεις στο ποστ.

Fenerbache

Ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ και έμοιαζε με καλοκουρδισμένη μηχανή, μια από τις καλύτερες δουλειές του Ζοτς τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Αν και έχασε στην αρχή της σεζόν το βασικό του άσο Tyler Ennis, δεν τον αντικατέστησε με άλλο σταρ και έδωσε ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον Κώστα Σλούκα, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει και τους δύο. Ο Σλούκας έκανε χρονιά MVP και μαζί με τον Vesely αποτελούν το καλύτερο δίδυμο ψηλού κοντού, στα οποία διαχρονικά στηριζόταν ο Ζοτς. (Διαμαντίδης – Μπατιστ, Μποντιρόγκα – Ρέμπρατσα κτλ). Οι τραυματισμοί της τελευταίας στιγμής όμως με τους Lauvergne και Datome, να μένουν εκτός F4 ενώ Vesely και Kalinic θα αγωνιστούν τραυματίες, καθιστούν πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη τη Fener καθώς ειδικά ο Datome έχει μοναδικά στοιχεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όπως το σκοράρισμα με κάθε τρόπο από τη θέση 3 και το καλύτερο close out, δίνοντας άλλη οντότητα στην επίθεση της Fener.

Η Fener είναι ομάδα που αρέσκεται στο σετ παιχνίδι καθώς είναι η καλύτερη ομάδα στο να διαβάζει τα miss match και να τα εκμεταλλεύεται άμεσα με κάθε τρόπο. Έχει παίκτες ικανούς στο ποστάρισμα (Melli, Kalinic), τρομερούς spot shooters (Dixon, Green, Mahmutoglou) και γενικά ένα γεμάτο ρόστερ, παρά τις 2 βασικές της απουσίες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι όλων των αντιπάλων της βέβαια είναι ο Ζοτς καθώς μιλάμε για τον πολυνίκη του θεσμού με 10 κατακτήσεις και ικανό να αλλάζει πράγματα και να σκέφτεται outside the box όταν οι καταστάσεις το απαιτούν σε τέτοια παιχνίδια.

Το ματσάρισμα

Ένας τουρκικός εμφύλιος στο Final 4 σίγουρα είναι πρωτοφανές γεγονός και δείχνει τα βήματα προόδου των γειτόνων. Τα σημεία που θα κρίνουν το ματς θα είναι

  • Τα ποσοστά στα σουτ και κυρίως στα τρίποντα καθώς μιλάμε για τις δύο πιο εύστοχες ομάδες της Ευρωλίγκα
  • Οι παράγοντες Χ από κάθε ομάδα: Παίκτες που έρχονται από το βάθος του πάγκου και δίνουν περισσότερα του αναμενομένου. Ο Dixon για παράδειγμα το έχει κάνει πολλές φορές, για την Efes θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση ο Anderson.
  • Θα μπορέσει ο Melli να προσφέρει ποιοτικά λεπτά στο 5 και να κάνει ένα F4 όπως το προηγούμενο στο Βελιγράδι, τραβώντας προς τα έξω και τους Dunston ή Pleiss ;
  • Σλούκας vs Micic: Οι δύο εγκέφαλοι των ομάδων και πως θα τα πάνε εκτελεστικά και κυρίως δημιουργικ
  • Θα είναι οι Vesely και Kalinic ικανοί να βγάλουν την ενέργεια που συνηθίζουν και να ανεβάσουν επίπεδο την άμυνα της Fener ;
  • Τέλος ο Larkin θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στα Playoffs με την Μπαρτσελόνα; Γιατί αν συνεχίσει, μπορεί να κρίνει ένα ματς μόνος του

Πρόβλεψη

Θα περάσει η Fener εύκολα ή δύσκολα. Καλή η Efes, καλός κι ο Αταμάν αλλά σύνολο του Ζοτς το οποίο δουλεύει μαζί για μια 3ετία περίπου θα το στηρίξω

 

CSKA Moschow

Η πρώτη χρονιά κατά την οποία η ομάδα του στρατού δεν αναφέρεται από την αρχή της χρονιάς ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ίσως αυτό τελικά να είναι και το μυστικό της επιτυχίας για μια ομάδα η οποία έχει κατακτήσει ελάχιστους τίτλους για το μέγεθος της και τις συνεχείς παρουσίες της σε Final Four, λειτουργώντας αποσυμπιεστικά και αφήνοντας τους παίκτες και το προπονητικό τιμ να απολαύσει τη συμμετοχή. Βέβαια ξέρουμε όλοι πως αν ο Ιτούδης δεν κατακτήσει την Ευρωλίγκα θα αποτελέσει παρελθόν από την CSKA όπως και αρκετοί παίκτες της Αρκούδας.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ήταν πάντοτε κοντά στην πρώτη θέση χωρίς να είναι απολύτως πειστική και παρουσιάζοντας αδυναμίες κυρίως στη front line της, στην οποία επιμένει ο Ιτούδης να στηρίζει υμίψηλους center. Στην περιφέρεια υπάρχει άπλετο ταλέντο με Sergio Rodriguez και De Colo να κάνουν μέτρια χρονιά, μέχρι τα εκπληκτικά παιχνίδια του Γάλλου στα Playoffs κόντρα στη Baskonia. Ίσως έφτασε η ώρα να βγει ο μπροστά ο Γάλλος στο Final Four και να οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο.

Οι καλύτεροι παίκτες της σεζόν για την ρωσική ομάδα ήταν οι Higgins και Clyburn, με τον πρώτο να αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες στο τέλος κλειστών παιχνιδιών (δείγμα της εμπιστοσύνης Ιτούδη και συμπαικτών του στο πρόσωπό του) και το δεύτερο να κυριαρχεί με το πλήρες αγωνιστικό πακέτο του, αγωνιζόμενος και στις 2 θέσεις των Forwards.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η CSKA βασίζεται σε πολλά hands off και off ball screens για να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος να δράσουν οι ταλαντούχοι guards της ενώ μεγάλο μέρος των επιθέσεων αφορά και το κεντρικό pick and roll με δύο ικανότατους centers σε αυτό (Heins και Hunter).

Real Madrid

Τι να πει κανείς για αυτή την ομάδα; Αναφερόμαστε στην κάτοχο του τίτλου και την πληρέστερη ομάδα στην Ευρώπη με 14 παίκτες πρώτης γραμμής. Χαρακτηριστικό του βάθους της είναι πως ο Jaycee Carrol, ο οποίος έκρινε τον τελικό του 2015 με τα σουτ του, έρχεται τις περισσότερες φορές ως ο 12ος παίκτης από τον πάγκο.

Η φετινή χρονιά είχε 3 πρωταγωνιστές για την ομάδα της Μαδρίτης και μια απογοήτευση. Campazzo, Randolph και Tavares έκαναν μια καταπληκτική χρονιά και αποτέλεσαν τη βάση της ομάδας. Αντιθέτως ο Lull δεν κατάφερε να επανέλθει στα παλιά του στάνταρ αλλά παιχνίδια σαν το σημερινό είναι γι’αυτόν συνηθισμένα. Ίσως να είναι αυτός ο οποίος θα αποτελέσει το κλειδί για τη βασίλισσα στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το στέμμα της.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της Real είναι η δυνατότητά της να νικήσει οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε σκορ, είτε υψηλό είτε χαμηλό. Ο Tavares αποτέλεσε πραγματικό φόβητρο φέτος για οποιονδήποτε αντίπαλο, μην επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις στους αντιπάλους να δουν καν το καλάθι. Ο Rudy Fernandez πραγματοποιεί την πιο ώριμη χρονιά του, έχοντας αποδεχθεί το ρόλο του και παίζοντας πολύ καλή άμυνα, με τα κρίσιμα σουτ του να μην εκλείπουν ποτέ. Causeur, Taylor, Deck, Thompkins, Reyes, Prepelic, Yusta θα αποτελούσαν βασικές επιλογές στις περισσότερες ομάδες ενώ στη Real αποτελούν τις χρυσές εφεδρείες, ερχόμενοι από τον πάγκο και καθαρίζοντας πολλά παιχνίδια οι ίδιοι.

Η Real είναι η λερναία ύδρα και μένει να δούμε αν θα βρεθεί κάποιος Ηρακλής στο δρόμο της προς το Decima και το Back to Back.

Το ματσάρισμα

  • Η CSKA έχει πάρει τον αέρα της Real φέτος, επικρατώντας και στα δύο ματς της κανονικής περιόδου. Νομίζω το κλειδί ήταν όπως θα ναι και σήμερα η όσο το δυνατό μικρότερη συμμετοχή του Tavares. Η αλήθεια είναι πως οι Ρώσοι έχουν τα όπλα να επιτεθούν στον μακρύ αλλά βαρύ Tavares τραβώντας τον έξω από τη ρακέτα καθώς διαθέτουν παίκτες με καλό mid range σουτ, καλό σουτ μετά από ντρίμπλα( Rodrigues, De Colo, Higgins) καθώς και ψηλούς που βάζουν τη μπάλα στο παρκέ (Heins).
  • Η αμυντική τακτική που θα επιλέξουν οι προπονητές στα Pick and Roll του αντιπάλου
  • Τα επιθετικά ριμπάουντ που αποτελούν το μεγάλο όπλο της Cska καθώς είναι η καλύτερη ομάδα σε αυτό τον τομέα.

Πρόβλεψη

Θεωρώ πως η Ρεάλ είναι η πληρέστερη ομάδα της διοργάνωσης αλλά η Cska έχει τον τρόπο και θα πάρει την πρόκριση στα σημεία. CSKA λοιπόν

 

Κατάκτηση Τροπαίου

Τελικός Fener – CSKA και κατάκτηση Fener

 

- Διαφήμιση -

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.