- Διαφήμιση -

Ξεκινώντας από τον σχηματισμό, ο Νίκος Αναστόπουλος προτιμά το 4-3-3 με έναν αμυντικό χαφ (παίζει σε μερικά ματς και με δύο και έναν επιθετικό χάφ), δύο εσωτερικά χαφ, δύο εσωτερικούς επιθετικούς και έναν επιθετικό που συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη, κατεβαίνοντας χαμηλά να πάρει τη μπάλα.

Το πλατός στην ομάδα δίνουν κατά κύριο λόγο οι πλάγιοι Μπακ.

- Διαφήμιση -

Ο τερματοφύλακας παίζει με κοντινή πάσα σε ένα από τα δύο στόπερ που ανοίγουν στα όρια της μεγάλης περιοχής. Ένα από τα δύο αμυντικά χαφ ή το αμυντικό χαφ (ανάλογα τη διάταξη) κατεβαίνει χαμηλά για να δώσει επιλογή στο στόπερ που θα πάρει τη μπάλα, ενώ τα πλάγια Μπακ έχουν πατήσει την πλαϊνή γραμμή διαγώνια από τα στόπερ.

Αν η μπάλα πάει στο αμυντικό χαφ, αυτός έχει τις επιλογές των άλλων δύο κεντρικών χαφ, τα δύο Μπακ που έχουν ανοιχτεί καθώς και τους δύο εσωτερικούς επιθετικούς που είτε έχουν δώσει πλάτος είτε έχουν συγκλίνει (κάνουν αντίθετη κίνηση με τους εσωτερικούς μέσους). Ο επιθετικός έχει κατέβει χαμηλά και αυτός για να παίξει με πλάτη, να κρατήσει ή να σπάσει άμεσα τη μπάλα και γενικά έχει μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας.

Όταν η μπάλα πάει στα πλάγια Μπακ, ο εσωτερικός επιθετικός της ίδιας πλευράς δείχνει άμεσα επιλογή πάνω στη γραμμή κι αυτός, ενώ ο εσωτερικός μέσος της πλευράς διαμορφώνει ένα ισοσκελές τρίγωνο δίνοντας τη δυνατότητα της διαφωνίας πάσας στο πλάγιο Μπακ. Όπου και να δώσει τη μπάλα ο Μπακ άμεσα κάνει κίνηση πίσω από την πλάτη του εσωτερικού επιθετικού για να δημιουργηθεί υπεραριθμία μέσω του overlap. Στη δυνατή πλευρά (αυτή που βρίσκεται η μπάλα) έρχεται και ο επιθετικός αναγκάζοντας την άμυνα να κλείσει προς αυτή την πλευρά, αφήνοντας εκτεθειμένη την αδύνατη πλευρά.

Σε πολλές από τις επιθέσεις της Καλαμάτας, η επιλογή είναι η μεγάλη διαγώνια πάσα προς τον εσωτερικό επιθετικό ή τον πλάγιο Μπακ της αδύνατης πλευράς για να παίξουν 1vs1.

Κατά κύριο λόγο οι εσωτερικοί επιθετικοί παίζουν με ανάποδο πόδι πχ οι αριστεροπόδαροι στη δεξιά πλευρά και το αντίστροφο, χωρίς να είναι αυτό κανόνας. Σταθερό είναι ότι δεν παίζουν πάνω στη γραμμή, αλλά ο Νίκος Αναστόπουλος θέλει από αυτούς να πατάνε περιοχή και να συγκλίνουν.

- Διαφήμιση -

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.