- Διαφήμιση -

Φίλες και φίλοι αναγνώστες, η ιστορική ομάδα της Μεσσήνης έκλεισε τα ενενήντα χρόνια ενεργής παρουσίας στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα της Ελλάδας!!!
Το γεγονός τούτο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, θεώρησα λοιπόν σκόπιμο και ηθική υποχρέωση συνάμα, να γράψω πέντε αράδες για την ιστορική ομάδα της Μεσσήνης!!!

Έτσι μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που πήρε αρκετό χρόνο, μπόρεσα και μάζεψα κάποια στοιχεία για την ιστορικότητα κυρίως του Συλλόγου.

- Διαφήμιση -

Η προσπάθεια εξελίχθηκε ακόμα πιο δύσκολη όταν έμαθα ότι το 1982, σε πυρκαγιά στο κτήριο που στεγάζονταν τα γραφεία του συλλόγου, το αρχείο καταστράφηκε ολοσχερώς!!!

Ο αείμνηστος Βασίλης Μπλάνας (Ταραντέλας), επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας, είχε επιμεληθεί του αρχείου και το είχε διατηρήσει σε άριστη κατάσταση, όμως ήρθε η καταστροφική φωτιά και όλα χάθηκαν!!! Σήμερα ο Παναγιώτης Τσέρτος για πολλά χρόνια και αυτός Γενικός Γραμματέας του συλλόγου, το διατηρεί επίσης σε άριστη κατάσταση! Tα θερμά μας συγχαρητήρια.

Ο Πάμισος λοιπόν τυπικά ιδρύθηκε την άνοιξη του 1929, πήρε την ονομασία από το ποτάμι που βρίσκεται παραπλεύρως και ανατολικά της πόλης και για έμβλημα χρησιμοποίησε δισκοβόλο αθλητή, λόγω της σχέσης της πόλης με την Αρχαία Μεσσήνη. Στη συνέχεια έβαλε το τριφύλλι λόγω του γεγονότος ότι η πόλη είναι αγροτική και για να τιμήσει την ιστορική Μακάρια Γή!

Ανεπίσημες αναφορές ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας μας διαβεβαίωναν ότι η ομάδα δημιουργήθηκε το 1926.

Το διάστημα που μεσολάβησε (1926 – 1929) η ομάδα έδινε ανεπίσημα παιχνίδια στην μεγάλη τότε αλάνα όπου βρίσκεται σήμερα το μεγάλο σιντριβάνι και ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων!
Εκεί ήταν και το πρώτο επίσημο γήπεδο που έδωσε τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της η ομάδα!
Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο γήπεδο (παραχωρημένο κτήμα ιδιοκτησίας Ψυχογιόπουλου), εκεί που σήμερα βρίσκεται το My Market.

Μετά από κάποια χρόνια και για αδιευκρίνιστους λόγους, μεταφέρθηκε στο σημείο όπου σήμερα στεγάζονται τα λύκεια. Μετά την οικοδόμηση του παλιού γυμνασίου στο χώρο το γήπεδο μεταφέρθηκε ακόμα πιο δυτικά της πόλης, απέναντι από το νεκροταφείο!
Εκεί πλέον το γήπεδο ήταν ιδιοκτησίας Παμίσου, περιφράχτηκε με έξοδα της ομάδας με λαμαρίνες από βαρέλια πίσσας που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του αεροδρομίου!!!
Με την άνοδο της χούντας στην εξουσία, ο Ασλανίδης άρχισε να κατασκευάζει Εθνικά στάδια.
Σε μία επίσημη κάθοδο του συνταγματάρχη στη Μεσσηνία ο τότε δήμαρχος Μεσσήνης κ. Μιχάλης Γεωργιόπουλος το εκμεταλλεύτηκε και σε συνεργασία με τον Πάμισο που παραχώρησε το γήπεδο κατασκευάστηκε το Εθνικό στάδιο Μεσσήνης!!!

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο σύλλογος διέθετε και τμήμα στίβου που συμμετείχε σε επίσημους αγώνες του ΣΕΓΑΣ, όμως σταδιακά το τμήμα αδρανοποιήθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος!

Το 1994 με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Νίκου Μπουκάρα δημιουργήθηκε η Ακαδημία του συλλόγου. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ερασιτεχνικών ομάδων τότε ήταν με τον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1997 στο γήπεδο Μοσχάτου. Έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ.

Το 2003 με προτροπή και επιμονή του προέδρου κ. Γιώργου Ντούλη, η ετήσια γενική συνέλευση αποφάσισε τη δημιουργία και νέου συλλόγου με την επωνυμία «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ».
Σκοπός του νέου συλλόγου ήταν και συνεχίζει να είναι, η ανάδειξη νέων αθλητών και το πέρασμα στην συνέχεια στην μεγάλη ομάδα!
Το σκεπτικό του κ. Ντούλη ήταν: οι αθλητές που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ένωσης, να μπορούν να έχουν συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια και να μην μένουν ελεύθεροι οι ποδοσφαιριστές!!!

Με πρωτοβουλία του αθλητή Ηλία Ηλιόπουλου το 2015 ο σύλλογος δημιούργησε και τμήμα Μπάσκετ, συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και μάλιστα την φετινή περίοδο θα αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία, γιατί την περσινή χρονιά αναδείχτηκε πρωταθλήτρια!

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Όπως σας έχω αναφέρει παραπάνω, το αρχείο του συλλόγου καταστράφηκε ολοσχερώς το 1982.
Το πρώτο καταστατικό δεν έχει βρεθεί σε Πρωτοδικείο, Ένωση ούτε ΕΠΟ.
Υπάρχει όμως μια μικρή πιθανότητα να υπάρχει στις αποθήκες της ομοσπονδίας στα Λιόσια, πράγμα πολύ δύσκολο για κάποιον που ενδιαφέρεται με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν εκεί!

Οι πληροφορίες λοιπόν που αλίευσα και από επίσημο έγγραφο του συλλόγου, θέλουν τα πρώτα πιθανά ιδρυτικά μέλη να είναι τούτα:
Φωτόπουλος Μίμης, Ποτηρόπουλος Γεώργιος, Καλογερόπουλος Ευστάθιος, Γαλανόπουλος Γεώργιος, Γεωργιάδης Σταύρος, Ποτηρόπουλος Σπήλιος, Καραλάς Απόστολος, Τζώρτζης Αθανάσιος, Κρασσακόπουλος Θεόδωρος, Ψυχογιόπουλος Πέτρος, Παπακοροβέσης και άλλοι.

Στης 10 Ιανουαρίου 1932 επί προεδρίας Μίμη Φωτόπουλου, φαίνεται να υπάρχει η πρώτη τροποποίηση του καταστατικού σε γενική συνέλευση με πρόεδρο τον Δημήτρη Χρόνη.
Εκεί είναι πιθανό να είχαμε την αλλαγή του εμβλήματος και την ονομασία του συλλόγου.
Από δισκοβόλο αθλητή το ΤΡΙΦΥΛΛΙ και από ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ «Ο ΠΑΜΙΣΟΣ», σε «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ».
Επίσης του Αγίου Κωνσταντίνου ορίστηκε να είναι η επίσημη εορτή του συλλόγου!

Το 2000 επί προεδρίας Γιάννη Αθανασόπουλου, φαίνεται ότι υπάρχει η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Φωτόπουλος Μίμης, Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Καραβίσος), Τσάμαλος Κωνσταντίνος, Τσερπές Μάκης, Σαραντάκης Βασίλης, Γρηγορόπουλος Χαρίλης, Λεμπέσης Παναγιώτης, Γεωργιόπουλος Μιχάλης, Τσερπές Γεώργιος, Καραμπάτσος Ηλίας, Μεϊντάνης Κωνσταντίνος, Σταθόπουλος Φώτης, Πτωχός Παύλος, Κανελόπουλος Νίκος, Κοσμάς Βασίλης, Κορδονούρης Παναγιώτης (Ζαχαρίας), Οικονομόπουλος Ανδρέας, Τσέλιος Γεώργιος, Βλαχάκης Νίκος, Αθανασόπουλος Γιάννης, Λεκαδίτης Γεώργιος, Μπουκάρας Νίκος Φιλιπάκος Ηλίας, Ζέππος Μίμης, Γεωργούλιας Παναγιώτης, Μποζίκας Ανδρέας, Κομποχόλης Γεώργιος, Ρούτσης Κώστας, Μυλωνάς Κωνσταντίνος, Πετρουλάκης Γεώργιος, Κρεμυδάς Κωνσταντίνος, Ντούλης Γεώργιος και Βλαχάκης Γεώργιος.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΣΕΣ

Λεκατσάς Νίκος, Ασημακόπουλος Γεώργιος, Λούκος Αλέκος, Κορογόνας Κώστας, Κουμάντος Παναγιώτης, Βουρδουκλάρης Κούλης, Λιτόπουλος Λάκης, Αργυρόπουλος Τάσος, Μπακανδρέας Θανάσης, Ηλιάδης Γιάννης, Σούμπασης Μιχάλης, Σουρούνης Τάσος, Ρίζος Χρήστος, Σταυρόπουλος Μπάμπης, Σαραλιώτης Γ., Εμανουηλίδης Λάκης, Παπακανέλος Γ., Ματάκης Χρήστος, Κομνηνός Γιάννης, Λιάτος Βαγγέλης, Αθανασόπουλος Τάκης, Τσιρίκας Χρήστος, Μπιστικέας Γεώργιος, Βάλιαν Ραούλ, Μάραντος Τάκης, Θωμόπουλος Τάκης, Παπαγιαννόπουλος Τάκης, Μπαρδουνιώτης Δημήτρης, Λουκαρέας Ηλίας, Καρλαύτης Κώστας, Γεωργόπουλος Βασίλης, Τσίκινης Σπύρος, Μηλίτσης Γεώργιος, Χαρδαλιάς Βασίλης, Παπαδόπουλος Εμανουήλ, Κορονέλος Γιάννης, Μαυρέας Αντώνης, Αργυρόπουλος Γεώργιος, Κακαλέτρης Νίκος, Μαντζούνης Αλέκος, Τασιόπουλος Ευτήχης, Φασουλής Μιχάλης και Καλόμαλος Γιώργος.

ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ Α΄ & Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

Τσαφατίνος Γεώργιος (Απόλλων Αθηνών – Α΄ Εθνική)
Βλασταράς Παναγιώτης (Απόλλων Καλαμάτας – Β΄ Εθνική)
Φιλόπουλος Τάκης (Πανηλιακός – Β΄ Εθνική)
Λαμπρόπουλος Τάκης (Πανηλιακός – Β΄ Εθνική)
Ούτσικας Φώτης (ΑΕΚ – Α΄ Εθνική)
Ούτσικας Γιάννης (ΑΕΚ – Α΄ Εθνική)
Ρένεσης Γ. (ΠΑΟ – Α΄ Εθνική)
Οικονόμου Παναγιώτης (ΠΑΟ – Α΄ Εθνική)
Σαραντόπουλος Άγγελος (Αστέρας Τρίπολης – Α΄ Εθνική)

ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ & ΚΥΠΕΛΑ

Από το 1982 και μετά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τούτα:
Συμμετείχε δύο φορές στην επαγγελματική Γ΄ Εθνική, 1997 – 2004 και μία στην Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική το 2018.
Στην Δ΄ Εθνική ερασιτεχνική, συμμετείχε σε 13 πρωταθλήματα, 1996 – 1998 – 1999 – 2000 – 2002 – 2003 – 2005 – 2006 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 και 2012.
Έχει αναδειχθεί 4 φορές πρωταθλητής Μεσσηνίας, 2001 – 2007 – 2013 και 2017.
Έχει κατακτήσει το Κύπελλο Μεσσηνίας πέντε φορές, 1985 – 1988 – 1994 – 1996 και 2011.
Έφτασε δύο φορές στα ημιτελικά (τέσσερις) με τον υπογράφοντα παρόν και στα δύο παιχνίδια.
Την πρώτη το 1980 στο γήπεδο Ήφαιστου Περιστερίου ηττήθηκε από την Χίο στο 88΄ με 1-0 και την δεύτερη το 1995 στην Ερέτρια Ευβοίας από το Εθνικό Κατερίνης επίσης με 1-0 στο 90΄!!!
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πάμισος ήταν ανώτερος και στα δύο παιχνίδια (κοινή ομολογία), είχε της φάσεις για γκολ αλλά στάθηκε άτυχος!!!

ΥΜΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με εμπνευστή τον Γιάννη Πλατάρο που έγραψε την μουσική και τους στίχους και τον τραγουδοποιό Βαγγέλη (Λάκη) Κατσίποδα, το 1990 δημιουργήθηκε ο ύμνος του συλλόγου!!!
Κάποια χρόνια νωρίτερα είχε γίνει μια προσπάθεια από τον μουσικό Δημήτρη (Μιμίκο) Κούτη και το Βαγγέλη (Λάκη) Κατσίποδα, αλλά στη συνέχεια υπερίσχυσε και επισημοποιήθηκε ο άλλος ύμνος! Οι στίχοι:

Αφήνω το κορίτσι μου στα κρύα του λουτρού
φορώ το καπελάκι μου και γήπεδο ντουγρού
βγάζω εισιτήριο ξεχνάω και τα ρέστα
τρέχω στην εξέδρα μας έχει στηθεί η φιέστα.

ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΕ.

Να τη η ομάδα μας στο γήπεδο που μπαίνει
Έπαρση, συγκίνηση, παλμοί ανεβασμένοι
κοντά ένας αιώνας ιστορίας και τιμής
βαραίνει στη φανέλα και φωνάζουμ’ όλοι εμείς:

ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΕ.

Τρομάζουν οι αντίπαλοι και ματαιοδοξούν
το κυάλι τους θα βάζουνε σε λίγο να σε δουν
κι ο Πάμισος Βουκράνιος και Προελληνικός
σε προστατεύει κι η φωνή του σου φωνάζει «εμπρός!»

ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΕ.

Μια πολιτεία μέθυσε στης νίκης τους ρυθμούς
και μεις με μέθεξη στο φως, Μεσσήνης μας ακούς;
Με ήθος, θέαμα, ψυχή, η νέα η ομάδα
τιμά τον άγιο Τόπο μας σε όλη την Ελλάδα!

ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΠΑΜΙΣΕ – ΠΑΜΙΣΕ ΟΛΕ
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΕ.

Υ.Γ.: Χωρίς αρχείο είναι πολύ δύσκολο να καταγράψεις τα γεγονότα ως έχουν. Προφανώς και θα υπάρχουν ονόματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ρεπορτάζ λόγω έλλειψης στοιχείων!
Έτσι εκ των προτέρων ζητάμε την κατανόηση των αναγνωστών για τυχόν ελλείψεις και παραλήψεις που θα υπάρχουν.

Αποστόλης Κοσμάς

- Διαφήμιση -

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.